Frankrike og tre skandinaviske lag når semifinalen i den olympiske håndballturneringen for kvinner – Jorden rundt og hjemme

Favoritten i håndballturneringen for kvinner ved Paris-OL – Norge beseiret Brasil avgjørende med 32:15 (16:8) og nådde semifinalen. Nordmennene, europamesterne, møter Danmark. Begge lag var i samme innledende gruppe A i turneringen, og de norske vant avgjørende med 9 måls forskjell (27:18).

I den andre semifinalen møter Sverige og nåværende vert Frankrike, verdensmester og olympisk mester. Svenskene trengte overtid for å eliminere Ungarn 36:32 og 29:29 i ordinær tid. Franskmennene eliminerte Tyskland med 26:23.

I kampen mellom Norge og Brasil var det tydelig at de skandinaviske kvinnene gikk inn med en fordel, og det beviste de på banen. Knappe åtte minutter var gått da den brasilianske treneren måtte ta sin første timeout på 5-1 mot Norge. Dette hadde imidlertid ingen spesiell effekt. Gapet mellom klassene var rett og slett for stort. Metodisk i spillet fortsatte nordmennene å lede 16:8 til pause og til kampslutt ga de aldri opp. Etter bare 20 minutter av andre omgang scoret Brasil bare tre mål til og gapet økte til 26:11. Marit Rosberg Jacobsen scoret 6 mål for vinnerne og Camila Herrem la til 5. Beauty Bruna de Paula og Julia Gurriareiro svarte med 3 hver for Brasil.

Danmark, som har tre olympiske titler – men den siste siden 2004, klarte å løsrive seg fra Nederland i andre omgang. Emma Friese og Anne-Mette Hansen scoret 6 mål hver for det skandinaviske laget, og Dion Hausscheer og Bo Van Wetering scoret 7 hver for Nederland.

Svenske håndballspillere kom til OL-semifinalen mot Frankrike etter en 36:32-seier over Ungarn. Dette skjedde imidlertid på overtid og ordinær tid endte på 29:29. Kampen ble spilt stort sett på et høyt nivå, hvor spesielt Ungarn overrasket med raskt og kreativt angrepsspill. Men i det svenske målet var rutinerte Johanna Bundsen, som meget seriøst bidro til at laget hennes tok en liten ledelse i ekstraomgangene, noe som til slutt ble avgjørende.

Svenskene ledet med fire mål på slutten av første omgang, men Ungarn klarte å redusere til ett mål. Andre omgang så også utmerket spill fra begge lag, med Blanka Biro som gjorde noen sterke redninger fra den ungarske keeperen. Etter et mål på flere poeng, endte kampen i ekstrem dramatikk. Med 20 sekunder igjen tok Ungarn ledelsen og Sverige var på randen av nedrykk. Med timeout orkestrerte trener Thomas Axner et perfekt angrep, og med fem sekunder igjen tjente Nina Kopang overtid.

De franske vertene er det eneste laget som bryter det skandinaviske hegemoniet. Tamara Horacek, lederen for det franske laget, intervenerte nok en gang i riktig øyeblikk og scoret 7 mål på 26:23 mot den store regionale rivalen Tyskland. De 26 548 tilskuerne til stede på Pierre Moreau stadion i Villeneuve d’Asc brøt tilskuerrekorden for en håndballkamp for kvinner. Mange tyskere var også til stede på tribunen for å støtte laget sitt.

I denne vanskelige kampen å avgjøre dominerte forsvaret lenge i angrepene. Keeper Laura Glauser produserte også en dominerende prestasjon i det franske målet med 13 redninger på 36 skudd for å bidra til seieren.

Selv om det var mye energi på forsvaret, unngikk begge lag straffer. I tillegg til Horacek, for hjemmelaget, ble det gjort 4 nøyaktige skudd av målvakt Estelle Nze Minko og Laura Phillips. Emily Bölk svarte med 7 mål for Tyskland, Ksenia Smits la til 4.